Proje taşımacılığı alanında verdiğiniz hizmetler neler? Müşteri portföyünüz ağırlıklı olarak hangi sektör ve firmalardan oluşuyor?
OYAK Grup şirketi olarak OMSAN Lojistik faaliyetlerine 45 yıla yakın bir süredir devam ederken, proje taşımacılığı alanında ise özellikle son beş yıldır hizmet vermeye başlamıştır. Bugün geldiğimiz noktada; her geçen yıl hızla büyüyen, konusunda uzman ekibimiz ve müşteri odaklı yaklaşımımızla faaliyet alanını genişletmiş, yurt içi ve yurt dışında tüm taşıma modlarında gümrük ve sigorta işlemleri dâhil kapıdan kapıya endüstriyel lojistik çözümler sunan bir firmayız.
Fransa, Romanya ve Fas’ta bulunan şirketlerimiz, geniş acente bağlantılarımızla tüm dünya ülkelerine forwarding hizmeti sunuyor yani operasyonu başından sonuna yöneterek, müşterilerimize ulaştırıyoruz. Proje taşımacılığı alanında başlıca hizmet verdiğimiz sektörler arasında enerji, inşaat, demir çelik, otomotiv, ağır sanayi, endüstriyel tesisler, çimento ve hazır beton, tekne ve gemi sanayi yer alıyor.
2020 yılında bu alanda hangi önemli çalışmalara ve yatırımlara imza attınız? Bir önceki yıla kıyasla nasıl bir performans gösterdiniz?
2020 yılına baktığımızda OMSAN Lojistik olarak geniş bir coğrafyada 150’yi aşkın proje taşıması gerçekleştirdik. Bu projelere örnek vermem gerekirse; 4 metre genişliğinde ve 130 ton ağırlığındaki pres ve aksamlarının Çin’den teslim alınıp Gemlik Limanı’na kadar açık yük gemisiyle taşınması ve adrese teslim edilmesi, çelik üretim tesisi kurulmasında kullanılacak farklı ölçü ve ebatlardaki yaklaşık bin metreküp çelik konstrüksiyon malzemesinin denizyolu ve karayoluyla İzmir’den Rusya’ya taşınması, Gebze-İsveç arası teleskopik araçlarla 17 metre uzunluğunda gabari dışı ölçülerdeki modül yaşam konteynerlerinin taşınması ve Bursa’dan Fas’a 630 tonluk pres ve aksamlarının kapıdan kapıya taşınmasını gerçekleştirdik.
2017 yılında başladığımız proje taşımacılığı alanında müşterilerimizin çözüm ortağı olma felsefemiz ile ilk günden şu ana kadar dört kat büyüklüğe ulaştık ve istikrarlı büyümemizi 2020 yılında da sürdürdük. Pandemi dönemine rağmen çalışmalarımıza ara vermeden devam ettik ve başarılı projelere imza attık. Bugün sektörde bu faaliyet alanında güvenilir hizmet sunan ve aranan bir lojistik firması olduğumuzu gururla belirtmek isterim.
Proje taşımacılığına yönelik hedefleriniz ve projeleriniz neler? Yurt dışına yönelik projeleriniz var mı?
İş süreçlerimizde dijitalleşmeye, müşteri memnuniyetine, yetişmiş insan unsuruna odaklanarak; entegre, sürdürülebilir, çevreci hizmetler sunan global lojistik firması olma hedefiyle durmaksızın çalışıyoruz. Proje taşımacılığı hedeflerimizde de bu vizyonumuza paralel olarak ilave uzman ekiplerle, hız kesmeden büyümemize devam etmek, kısıtlı coğrafyaya bağlı kalmadan, global olarak hizmet vermek yer alıyor. Bu yıl EPC projeleri, Rusya, Ukrayna ve Türki Cumhuriyetler rafineri ve yeni tesis projeleri, Avrupa raylı sistemler taşıma projeleri ve ülkemizdeki yatırım projelerini OMSAN Lojistik imzasıyla gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Yurt dışına yönelik artan ihtiyaçlar doğrultusunda, şirketimizin farklı coğrafyalarda farklı projelere imza atması ve küresel oyuncular arasındaki yerini güçlendirmesi hedefiyle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
Pandeminin proje taşımacılığına etkileri neler oldu? Salgın müşteri talep ve beklentilerinde ne gibi değişimlere neden oldu?
Küresel krizlerin yaşandığı günümüzde pandemi, konteyner krizi ve navlunların artması proje taşımacılığını da olumsuz etkiledi. Müşteriler açısından; kapıdan kapıya entegre hizmet sağlayabilecek ve riski yönetebilecek firmalarla çalışmak büyük önem kazandı. Zamanında teslim, risk ve hasar yönetimi gibi kritik süreçlerdeki başarı daha çok öne çıktı.
Farklı taşıma modlarını değerlendirdiğimizde ise; proje taşımacılığında önemli bir payı olan karayolu ve denizyolu taşımalarına alternatif olarak gerekli süreçleri kolay yönetebilmek adına intermodal taşımacılığın önemi ve hacmi arttı. OMSAN Lojistik olarak tüm bu beklentileri karşılayacak hizmetlerimiz, uzman ekibimiz, güçlü operasyonel altyapımız ve intermodal taşımacılık alanındaki çalışmalarımızla bu zorlu süreçte de müşterilerimizin güvenilir çözüm ortağı olduk.
Proje taşımacılığında Türkiye’nin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektörün önündeki fırsatlar ve riskler neler?
Dünya genelinde sürdürülebilirlik kavramının günden güne önem kazandığı ve buna bağlı fabrika yatırımlarının ön planda olacağı önümüzdeki dönemde proje taşımacılığının yeri daha da güçlenecek. Önümüzdeki beş yıllık dönemde hem Türkiye’de hem de dünyada sektörün büyüyeceğini öngörüyoruz. Ülkemizde yatırım planlarıyla orantılı olarak büyüyecek proje taşımacılığına, yapılacak fabrika ve altyapı yatırımlarının da etkisiyle ihtiyacın daha da artacağını söyleyebiliriz. Avrupa ve dünya standartları yakalandıkça da bu alanda Türkiye’nin gelişimi ivme kazanacaktır. Türkiye yatırım için çok farklı fırsatların ve potansiyellerin olduğu bir ülke. Türk yatırımcılar için de yurt dışında doymamış pazarlar ve yeni imkânlar mevcut. Yurt dışında proje alan Türk firmalarının sayısı arttıkça, bizler de proje taşımacılığı alanında başarılarımızdan söz ettirmeye devam edeceğiz.
Mevzuatla ilgili sıkıntılar var mı? Mevzuat konusunda yeni gelişmeler neler?
Proje taşımacılığı alanında diğer alanlara göre hem mevzuat hem de kurallar açısından daha bilinçli bir yaklaşım ve denetim mekanizmaları bulunuyor. Proje taşımacılığı hacminin artması sebebiyle yeni uygulamalarda da bu durum göz önünde bulunduruluyor. Örneğin köprü, üst geçit, liman veya depo yapılırken proje taşımacılığına uygun yükler göz önüne alınarak planlama yapılıyor. Bu sebeple belli standartlarda hizmet sağlayabilen, yeterli altyapısı olan lojistik firmaları rekabetin içindeki yerini koruyabiliyorlar. OMSAN Lojistik olarak bu kapsamda gereklilikleri karşılayabilen köklü ve güvenilir yapımız ile sektördeki payımızı hızla artırmaya devam ediyoruz.