2020 yılı OMSAN ve lojistik sektörü açısından nasıl bir yıldı? OMSAN olarak 2021 yılına nasıl başladınız? Büyüme stratejileriniz ve gelecek planlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Lojistik sektörü de geçen yıl pandeminin etkisiyle olumsuzluklar yaşadı. Ancak belirsizlik ortamı, sınırların kapanması ve alınan tedbirlere rağmen diğer birçok sektöre göre daha hızlı toparlandı. OMSAN Lojistik olarak ise pandemi sürecinde ve sonrasında müşteri odaklı anlayışımızla, yeni iş modellerine, sürdürülebilirliğe, dijitalleşmeye ve verimliliğe her zamankinden çok önem verdiğimiz bir dönem oldu. Müşteri ihtiyaçlarını karşılamada gösterdiğimiz hassasiyetle ve çözüm ortağı yaklaşımımızla büyümemizi hızlandırdık.
2021 yılında da sektörün güçlenmesi için projelerimize ve istihdam sağlayarak sürdürülebilir büyümemize devam ediyoruz. Yatırımlarımızı her zaman insana, dijitalleşmeye, çevresel uygulamalara ve entegre hizmetler sunarak müşterilerimizin çözüm ortağı olmaya yönelik planlıyoruz.
OMSAN’ın hizmet felsefesinden bahseder misiniz? Farklılaşmak adına lojistik sektörüne sunduğunuz yenilikçi uygulamalarınız bulunuyor mu? Dijitalleşme süreçlerinizden bahseder misiniz?
İş süreçlerimizde müşteri memnuniyetine, dijitalleşmeye, insan unsuruna odaklanan felsefemizle sürdürülebilir hizmetler sunan global lojistik firması olma hedefiyle ilerliyoruz. Müşterilerimizin tüm tedarik zincirini uçtan uca izleyebilmelerini sağlayan dijital dönüşüme ve verimliliğe odaklanarak rekabet avantajı sağlıyoruz. Kurumsal yazılımlar ve robotik süreç otomasyonu uygulamalarıyla süreçlerimizi hızlandırıyoruz ve alternatif çözümler sunuyoruz. Yakın dönemde dünyada bir ilke imza atarak Marmaray üzerinden, Avrupa’dan Asya’ya gerçekleştirdiğimiz otomobil taşımacılığını buna örnek olarak gösterebiliriz.
Küresel iklim krizi geleceğin, ekonomilerin önündeki en önemli tehditlerden biri. Siz bu konuda neler yapıyorsunuz? Şirketinizin güncel yeşil uygulamalarından bahsedebilir misiniz?
İklim değişikliği ve küresel ısınma konularında üzerimize düşenleri yerine getirmek hedefiyle çevreci operasyonlarla karbon ayak izimizi düşürmenin yollarını arıyoruz. “Yeşil Taşımacılık” olarak da adlandırdığımız demiryolu taşımacılığının yaygınlaştırılmasını önemsiyoruz. Bu kapsamda Türkiye’nin tren işletmeciliği yetki belgesini almış ilk özel tren işletmecisi olarak geçtiğimiz yıl demiryolu ile 3,5 milyon tondan fazla yük taşıması gerçekleştirdik. Intermodal taşımacılık alanında tüm taşıma modlarını birleştirerek verimliliğin yanı sıra gelecek nesillere yeşil bir dünya bırakabilmek için daha az karbon salınımı hedefliyoruz.
Şirketler çevresel, ekonomik ve teknolojik değişimler karşısında kendilerini organizasyonel çevikliğe nasıl hazırlıyorlar?
Çevik dönüşümde şirketler, paydaşları ile iş birliğini ve etkileşimi artırarak değişime hızlıca cevap verebilmek için çalışıyor. Bunun için dönüşüm liderliği, müşteri odaklılık, etkin iletişim, hız, yalınlık gibi konseptleri gündeme alıyorlar. OMSAN Lojistik olarak değişimler karşısında sürekli gelişen bir organizasyon olmaya, tüm fonksiyonların birbirleriyle iletişimlerini hızlandırarak ortak vizyon için hareket etmeye odaklanıyoruz. Verimlilik sağlama hedefimiz doğrultusunda veri analiz sistemlerini ve teknolojiyi kullanıyoruz. Farklı kapsamda katılımcılarla düzenli etkileşim faaliyetlerinde bulunuyor ve deneyimlerimizi paylaşabilmek için özel programlar geliştiriyoruz.