1. OMSAN Lojistik’in şirket profilinden kısaca söz eder misiniz?
OMSAN Lojistik olarak, 43 yıllık tecrübemizle entegre, dijital, çevreci ve müşteri odaklı lojistik hizmetler sunuyor, insan odaklı dijitalleşme süreçlerini büyüme stratejimizin merkezine koyuyoruz. Sektördeki köklü yapımızı bu strateji ile birleştirerek global bir bir şirket olma vizyonu ile emin adımlarla ilerliyoruz.
Yurt dışında Fransa, Romanya ve Fas’ta bulunan şirketlerimiz ile; uluslararası ve yurt içi faaliyetlerde kullandığımız özmal ve tedarikçi altyapısından oluşan karayolu, demiryolu filomuz, özmal gemilerimiz, depolama alanlarımız, araç lojistik merkezlerimiz ile lojistiğin her alanında entegre hizmetler sunmaktayız.
Otomotiv, enerji, demir çelik, çimento, hazır beton, kimya, zirai tarım, perakende, telekomünikasyon ve hızlı tüketim sektörleri başta olmak üzere bir çok farklı sektöre rekabetçi çözümler sağlayabiliyoruz.
2. OMSAN Lojistik’in sunduğu başlıca hizmetler ve sektöründe fark yaratan uygulamaları nelerdir?
Yurt içi ve yurt dışında karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu taşımacılığı, serbest ve gümrüklü depolama, mikro dağıtım, proje taşımacılığı, ev ve ofis lojistiği, gümrükleme ve sigorta gibi geniş hizmet yelpazesine sahibiz. Farklı taşıma kombinasyonları ile multimodal hizmetlerle iş ortaklarımızın taleplerini karşılıyoruz. Teknolojik altyapımız ve operasyonel kabiliyetimizden güç alarak yurt içinde ve yurt dışında 2 bin üzerinde çalışanımız ile yenilikçi uygulamaları hayata geçiriyoruz.
Çevreci ve rekabetçi taşıma modu olan demiryolunda Türkiye’de tren işletmeciliği yetki belgesini alan ilk firma olarak yıllık 3,5 milyon ton üzerinde yük taşıyoruz. Demiryolu taşımacılığını otomotiv sektöründe de alternatif olarak kullanmaktayız.
Otomotiv lojistiğinde yurt içi araç taşımacılığında pazar lideri konumumuza ilave olarak uluslararası operasyonlarda da ilkleri başarıyoruz. 2020 yılında Marmaray üzerinden Avrupa’dan Asya’ya otomobil taşıyarak dünyada bir ilke imza attık. Dünyada denizin altından bu derinlikte otomobil taşıyan ilk şirket olduk.
Türkiye’de ve Fransa’da sahip olduğumuz Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası ile uluslararası taşımalarda gümrük işlemlerinde müşterilerimize zaman ve maliyet tasarrufu sağlamaktayız.
Proje taşımacılığı alanında son dört yılda faaliyet göstermeye başlamamıza ragmen, bu alanda kısa sürede çok hızlı büyüme kaydettik.
Enerji alanında tehlikeli madde taşımacılığında global ve ulusal markalara verdiğimiz yüksek standartta hizmetlerle hızla büyüyen bir müşteri portfoyüne sahibiz. Özmal filomuz ile akaryakıt, LPG, dökme ve tüplü gaz, atık yağ taşımacılığı gibi farklı alanlarda taşıma yapma kabiliyetine sahip, sektörün önde gelen oyuncularından biriyiz.
3. Pandemi ve dijitalleşme süreçlerinizde nasıl bir değişime yol açtı? 2021 yılı hedefleriniz nasıl şekilleniyor?
Pandemi ile bir çok sektörde olduğu gibi lojistik sektöründe de dijitalleşmenin ve operasyonel verimliliğin önemi gözler önüne serildi. Biz de pandemi sürecinde ve sonrasında müşteri odaklı anlayışımızla, yeni iş modellerine, sürdürülebilirliğe, dijitalleşmeye her zamankinden çok önem verdik.
Pandemi etkisiyle önemli ölçüde büyüyen e-ticaret sektörüne yönelik geniş kapsamlı atılım hedeflerimizi gerçekleştirmek için altyapı çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gerek konvansiyonel gerekse e-ticaret lojistiği süreçlerimizi bu atılım hedefi paralelinde şekillendirdik. Depolama ve dağıtım alanlarımızın genişlemesine katkı sağlayacak, dinamik ve hızlı hareketlere imkân verecek tasarımları planlıyor, yazılımlarımızı revize ediyoruz.
Global bir lojistik firması olma yolunda ilerlerken müşteri sistemleri ile kısa sürede sağladığımız entegrasyon ve robotik süreç otomasyonu uygulamalarıyla süreçlerimizi hızlandırıyoruz. İnsan odaklı dijital dönüşüm stratejimizle farklılaşıyoruz. Yenilikçi uygulamalarımızla sektörün gelişimine katkı sağlamaya devam etmek öncelikli hedeflerimiz arasında bulunuyor.